INFORMATION OM GALAN 2024

Den 30 oktober är det dags för årets fest! Då delar vi ut priser till de som är allra bäst inom offentlig gastronomi i Sverige. All information om festen, föreläsningarna, kocktävlingen och information till våra samarbetspartners kommer att samlas på denna sida.

Vid frågor gällande Galan, kontakta Kajsa Andersdotter Olsson: kajsa@bergkvistpublishing.se kajsa@bergkvistpublishing

Vid frågor gällande Kocktävlingen, kontakta Rebecca Lüning, rebecca@bergkvistpublishing.se

HÅLLTIDER

11.30 – 15.30

LUNCH, UTSTÄLLNING, FIKA OCH FÖRELÄSNINGAR

Vi börjar dagen med lunch och mingel bland våra utställare. Sedan fortsätter vi med ett spännande föreläsningsprogram.

 

Föreläsningarna börjar 12.55.

Gunnarshögs Gård gör framtidens rapsolja – från frö till flaska Anja Persson

Livsmedelsberedskap Cecilia Tullberg, Lunds universitet

Snart finns smartare alternativ till utländskt sojaprotein – svensk ärta tillverkat i SverigeStefan Andersson, GroPro

Baljväxter! Emil Hyttesten Brodelius, Nordisk Råvara

Offentliga måltider: Bygger grunden för hälsa och jämlikhet – Ert arbete kan förändra framtiden – Jessie Sommarström

18.00 – ca 22.30

MINGEL, PRISUTDELNING OCH MIDDAG

Välkomna till kvällens prisutdelning och middag. Ni bjuds på en trerätters meny med god dryck. Tillsammans hyllar vi alla stjärnor i branschen!

 

KOCKTÄVLINGEN

2023 introducerade Sveriges Offentliga Måltider vad vi kallar ”kocktävlingen”, en matlagningstävling där kockar tävlar om titlarna Årets Skolkock, Årets Förskolekock och Årets Seniorkock. I år fortsätter tävlingen med ytterligare finalister som gör upp om de eftertraktade titlarna för ännu ett år.

 

PLATS

Var? Svaneskolan, Möllegatan 2, Lund

När? tisdag 29 oktober 2024

 

TÄVLINGSTIDER

TÄVLINGSINFORMATION 

 

PREPP OCH UTRUSTNING

Juryn kommer att titta på hela matlagningsmomentet, samt vad som serveras på tallriken. Finalisten ska därför tillaga så mycket som möjligt på plats. Det som är okej att preppa är följande:

  • Blötlägga ärtor, bönor och linser
  • Koka buljong/fond om du använder dig av egenkokt
  • Pickla och fermentera
  • Annat ska avtalas med rebecca@bergkvistpublishing.se

 

Har kocken förberett moment som går att göra under dagen och som inte är avtalat, kan det innebära poängavdrag.

Standard utrustning kommer att finnas på plats i köket. Om du är osäker, kontakta rebecca@bergkvistpublishing.se för att stämma av vad som finns att tillgå.

 

TÄVLINGSUUPLÄGG

Dagen kommer att bestå av två tävlingsmoment:

  • Rätt 1: en rätt från respektive finalists inskickade recept
  • Rätt 2: en rätt från en hemlig råvarukorg.

Båda rätterna ska lagas upp i 6 portioner. Finalisten kommer alltså totalt att laga 12 portioner under dagen.

 

BEDÖMNING

Juryn bedömer helheten av finalisternas matlagning, inklusive deras arbete i köket samt presentationen och smaken på rätterna. Följande kriterier ingår i bedömningen:

  • Hygien i köket
  • Hållbarhet, inklusive minimering av matsvinn
  • Kreativitet i rätternas utformning
  • Att den inskickade rätten speglar den inskickade bilden
  • Visuell presentation
  • Smak och konsistens
  • Anpassning av rätten till målgruppen och offentligt kök

 

Totalt 200 poäng / 80 poäng metod / 120 poäng mat

– Metod: Startar med 80 poäng och dras av med minuspoäng

– Mat: 60 poäng för rätt 1, 60 poäng för rätt 2

 

JURYN

Jessie Sommarström – Juryordförande

Peter Olgar – Jurymedlem

Pär Bergkvist – Jurymedlem

FAQ

Vilka kläder ska man tävla i?

– Kockkläder/kockrock.

Hur ser tallrikarna ut som finns att låna i köket på Vipan?

– Se bilder nedan.

Får man ha med en extra hand (hjälp) i köket?

– Nej. Inte i köket. Hjälp är endast godkänt för att bära ut tallrikar, peppa osv.

Blir man bedömd på portionsstorlek?

– Nej. För att undvika onödigt matsvinn blir man inte bedömd på portionsstorlek. Lägg upp så att alla komponenter finns med på tallriken, och fokusera på att det ser snyggt ut istället. 

Kan man ställa kylvaror i tävlingsköket dagen innan?

– Nej, tyvärr. Fråga på hotellet där ni bor om det finns möjlighet för dem att ha era ingredienser i kylutrymme. Det är ju inga större volymer det rör sig om, så det bör inte vara ett problem. När man kommer till tävlingslokalen på tisdag kommer det att finnas plats i kyl och frys. 

 

 Får man väga/mäta upp alla ingrdienser innan?

– Ja, man får väga/mäta upp allt innan, så att man inte har med mer än nödvändigt.  

 

PARTNERS

Partners till årets Kocktävling är Kronfågel och Skånemejerier.

 

KONTAKTUPPGIFTER

Mail: rebecca@bergkvistpublishing.se

Telefon: +46 70 957 17 16

TALLRIKAR

Här är bilder på tallrikarna som finns på Vipan i restaurangköket. 

PRISUTDELNINGEN

Den 30 oktober från kl. 11.30 bjuder vi in till en dag full av inspiration, mingel och en festlig kväll med prisutdelning. Dagen kommer att hållas på Inspira i Lund. 

Inom kort kommer all information att presenteras på denna sida. 

HÅLLTIDER
11.30
LUNCH OCH UTSTÄLLNING

18.00 MIDDAG OCH PRISUTDELNING

FÖR PARTNERS

Vi är så glada att ni är med som partners till denna värdefulla dag. Under dagen samlas kockar, måltidschefer och andra involverade i den offentliga gastronomin. 

UTSTÄLLNING

Har ni som partners tillgång till utställning? Då hittar du all information om utställningen den 30 oktober via knappen nedan. 

PARTNERS