ÅRETS VINNARE 2024

Efter en spännande gala presenterades alla vinnare i Sveriges Offentliga Måltider 2024 på Inspira i Lund. För första gången belönades också förskolekök, skolkök och seniorkök med en, två eller tre stjärnor.

Se alla vinnare och motiveringar till årets vinnare!

KATEGORIER

ÅRETS
MÅLTIDSCHEF

I samarbete med Sodexo

Lina Jönsson, Svedala

För din lyhördhet, kunskap och tydlighet – och för din förmåga att alltid se till både individens och gruppens bästa.

ÅRETS
HÅLLBARA OFFENTLIGA RESTAURANG

I samarbete med KRAV

Norlandia Förskolor Pärlan, Vårby

För er envishet, kunskap och förmåga att sätta fingret på både problemen och lösningarna – och för att ni fortsätter kämpa när andra ger upp.

ÅRETS
KLIMATPRIS

I samarbete med Oatly

Härlandatjärnskolan, Göteborg

För er målmedvetenhet, kreativitet och ihärdighet – och för att ni lyckas involvera matgästen i resan mot en mer hållbar offentlig gastronomi.

LÄROPRISET

I samarbete med WWF Sverige

Väståkraskolan, Trelleborg

För en unik förmåga att inspirera, informera och kommunicera – och för att ni lyckas bygga broar mellan pedagogik och gastronomi.

ÅRETS
FÖRSKOLEKÖK

I samarbete med Scan Sverige

Se alla skolkök som belönas med en, två eller tre stjärnor i årets tävling!

ÅRETS
SKOLKÖK

I samarbete med Menigo

Se alla skolkök som belönas med en, två eller tre stjärnor i årets tävling!

ÅRETS
SENIORKÖK 

I samarbete med Findus Special Foods

Se alla seniorkök som belönas med en, två eller tre stjärnor i årets tävling!

ÅRETS
FÖRSKOLEKOCK

I samarbete med Skånemejerier 

VINNARE: Evelina Collin
Solens Montessori förskola, Sundsvall

För din kreativitet, smaksäkerhet, råvarukunskap och känsla för texturer – och för din lyhördhet för vad barnen vill ha och behöver.

Inskickat recept: Baljväxtbiffar med rosa mos, grönärtspesto och picklad fänkål.

Hemlig råvarukorg: Pumpasoppa med potatis, ingefära och citron, stekt pannoumi, rostade pumpafrön och picklad rödkål med chili.

Jan Johansson
Brage Förskola, Sigtuna

Inskickat recept: Citrus- och persiljepanerad kycklinglårfilé med sötpotatisfries, mangoketchup, apelsin och örtsmör med hyvlade rotfrukter.

Inskickat recept: Rostade potatisklyftor, ugnsbakad pumpa rostade pumpafrön, stekt pannoumi med honung, liten kycklingfärsbiff.

Leila Dahlborg
Lundens Förskola, Stockholm

Inskickat recept: Kyckling- och bönjärpe med apelsin-och rosmarins, haveris med fänkål och syrlig fänkålssallad.

Hemlig råvarukorg: Rostad potatis och pumpasoppa toppad med stekt pannomui, rostade pumpafrön grönkål/ vitlöksolja.

ÅRETS
SKOLKOCK

I samarbete med Kronfågel Professional

VINNARE: Jens Eriksson
Tullängsgymnasiet, Örebro

Här hittar vi allt; en respekt för råvaran, ett säkert handlag, en sprudlande kreativitet och en förmåga att laga riktigt, riktigt god och näringsrik mat.

 

Inskickat recept: Panerad fiskbiff med puré på palsternacka och åkerböna, chimichurri brynt smör, gröna ärtor och syrlig fänkålssallad

Hemlig råvarukorg:Bakat kycklinglår med brynt smör. Rostad sötpotatis, bakad lök, friterad svamp.

Simon Ahlgren
Nannaskolan, Uppsala

Inskickat recept: Quinoapoppade- ärtbiffar med fänkålssmajonäs, fänkålssallad och honungsrostade rotsaker.

Hemlig råvarukorg: Kycklingbiffar med grillost och morot stekt svamp med lök, rostad sötpotatispuré smaksatt med vitlök, gräddsås och grillad citron.

Stefan Ek
Stora Hammars skola, Vellinge

Inskickat recept: Sreet Food Bahji – twist på indisk rätt med vitkål, zucchini, lök, kikärtor.

Hemlig råvarukorg: Pannoumi panerad kycklingfilé med sötpotatis & morotsrösti serveras med svampsås samt citrusmajo och sötpotatischips.

ÅRETS
SENIORKOCK

VINNARE: Adam Brolund
Ekillaköket, Sigtuna

För din passion, kunskap och insikt om vad dina äldre matgäster behöver; god, näringsrik och vällagad mat som kittlar både sinnen och minnen. 

Inskickat recept: Fläsklägg med rotmoskroketter, senapscréme,crudité och picklade senapsfrön.

Hemlig råvarukorg: Kycklingbiff med klyftpotatis, svampsås, smörslungad brysselkål och friterad morot.

Håkan Andersson
Matomsorg Borgvalla, Helsingborg

Inskickat recept: Kryddiga kycklingjärpar med äppelcidersås, varm potatis-och brysselkålsallad med äpple, rödlök och tranbär samt inlagd slanggurka.

nHemlig råvarukorg: Rotfruktspytt med grillad panoumi, champinjoncrème smaksatt med rostad vitlök och honung och ingefärsolja samt brysselkålssmör.

Samniang Duangkasem
Tubberöds och Lilladals Restaurang, Tjörn

Inskickat recept: Ungsbakad lax med pasta och spenatsås.

Hemlig råvarukorg: Kycklingköttbullar med rivenpotatis, stekt pannoumi. Svamp stekt i vitlök, stekt potatis och en ppletzatsiki gjord på äpplen och brysselkål.

PARTNERS

I s